Emilia Dorobantu s-a nascut pe 12 mai 1993 la Curtişoara in judetul Olt, o localitate la 10 km nord de Slatina, pe malul stâng al Oltului, într-o zonă de trecere de la câmpie la deal.

A studiat la La Şcoala Populară de Arte din Slatina.

A participat la Vocea Romaniei(Alina Dorobantu).

Despre inceputurile in cariera muzicala Emila spune ca:”Prima persoană care a intuit că am voce a fost învăţătoarea mea, Irina Tunaru. Maria Tănase Marin este însă omul care mi-a schimbat destinul. Am întâlnit-o pe această minunată doamnă în 2008, la un festival din Dobrogea, în vremea când eu o imitam pe Maria Ciobanu. Coregraful Ansamblului „Flori de Măr“, Costică Bălărău, a rugat-o să mă ajute, să mă formeze. Am fost vrăjită de modul în care m-a învăţat să port costumul popular, să înţeleg ceea ce cânt, să-mi descopăr profunzimea vocii, să-mi formez propriul stil şi să nu mai copiez pe nimeni. Dnei Maria Tănase Marin îi sunt datoare pentru totdeauna, iar acum, când vorbesc despre dânsa, îmi dau lacrimi de recunoştinţă. Mi-a dat pur şi simplu aripi să zbor!”

Despre muzica olteneasca Emilia Dorobantu declara ca: “Fiecare zonă are cântece şi ritmuri inconfundabile, nu se pot compara între ele, dar muzica oltenească are ceva aparte. Frumuseţea cântecului nu stă într-un anumit lucru, ci ţine de emoţia pe care o transmite, de firea olteanului, cel plin mereu de speranţe, chiar şi când e rătăcit prin lume şi cu sufletul împovărat. Taraful de la Iancu Jianu, condus de Mitel Drăgulin, spune cam aşa: „De la Olt ai luat iuţeala, de la flori ai rumeneala“. Muzica oltenească este precum olteanul, pe cât de simplu, pe atât de profund în sentimente, iute şi ager la minte. Lăutarii sunt cei care au purtat, prin timp, cântecul, iar eu încerc să îl duc mai departe, pentru a aduce în gând, în suflet şi în inimile oamenilor simţirea de neam.”

Intrebata fiind despre DOAMNELE folclorului romanesc, Maria Tanase si Maria Lataretu Emilia spune: “Când vorbesc despre Maria Lătăreţu sau Maria Tănase întotdeauna simt un fior care tulbură apele sufletului meu. Aceste două uriaşe interprete ale neamului nostru sunt dincolo de cuvinte. Maria Lătăreţu… Cum să nu iubeşti acel gas divin, cu triluri de pasăre măiastră? Sunt mulţi solişti care-mi sunt dragi, nume cunoscute, dar puţini ştiu de rapsodul Lică Militaru, din Drăgăneşti-Olt, cel care cânta, odată, „Venii de la Olt încoa’“, melodie uitată, pe care eu am preluat-o.”

Trofee:

De la Festivalul „Maria Tănase“ a rămas cu cea mai frumoasă amintire, chiar dacă nu a obţinut trofeul festivalului ci doar premiul I.

Emilia spune despre participarea la festivalul Maria Tanase si castigarea premiului I ca: “Publicul m-a aplaudat şi m-a rechemat pe scenă în timpul concursului, iar premiul mi-a fost înmânat de maestrul Tudor Gheorghe, ceea ce a fost mai mult decât m-aş fi aşteptat. În rest, deşi premiile îşi au rostul lor, n-am mers în competiţii musai pentru a obţine un loc pe podium; am fost doar un copil care bătea la porţile afirmării şi nu aveai cum să faci asta fără să mergi în festivaluri. De fiecare dată am câştigat prieteni noi, sfaturi de la specialiştii în folclor, experienţă.”

Aparitii media:

Iubitorii de folclor o pot urmări miercurea şi joia, de la ora 19.00, pe Favorit TV, la emisiunea Ceasuri de folclor, o pot asculta la radio (posturile Horion, Accent, Antena Satelor, Naţional) şi o pot vedea la televizor (TVR) sau în spectacolele la care este invitată, oriunde în ţară.

 

 

Albume

1
2016 - Iartă-mă Doamne, iartă-mă
2
2014 - Venii de la Olt incoa