Doliu in muzica populara! A murit “Doamna Muntilor”!

Cantareata de muzica populara Lucretia Ciobanu a murit in seara zilei de 30 septembrie 2015, la varsta de 90 de ani. Inmormantarea va avea loc sambata, la Bucuresti.

“A decedat in seara aceasta, in jurul orei 19.30, la Bucuresti, la varsta de 90 de ani. In octombrie ar fi implinit 91 de ani. Nascuta la 27 octombrie 1924, in localitatea sibiana Toparcea, Lucretia Ciobanu a mai fost numita Doamna muntilor. Ea va fi depusa vineri, la capela Cimitirului Ghencea civil din Bucuresti unde este inmormantat si sotul ei, inmormantarea urmand sa aiba loc sambata”, a declarat miercuri seara, pentru Agerpres, interpretul Marcel Parau, apropiat al regretatei Lucretia Ciobanu.

Fostii colaboratori ai cantaretei au aflat vestea miercuri seara, chiar in sala de repetitii, cand se pregateau pentru spectacolul omagial de joi, de la Bucuresti, “In Memoriam Marioara Murarescu – Din Inima pentru Romani”. Printre cei mai afectati colaboratori de la Sibiu este coregrafa Ansamblului Profesionist “Junii Sibiului”, Silvia Macrea.

“Eu am crescut cu ea, am facut turnee cu tata, cu ea, in strainatate. (…) Pentru tot folclorul romanesc este o mare pierdere. Noi, sibienii si noi, artistii de la “Junii Sibiului” putem spune ca am pierdut o mama. O mama pe care o sa o purtam in cantecele si dansurile noastre populare, pentru ca dansa a adus folclorul din Marginimea Sibiului pe culmile cele mai inalte. Daca familia va fi de acord, dorim ca, de anul viitor, sa transformam Festivalul Vara, vara, primavara in Festivalul National de Folclor Lucretia Ciobanu”, a declarat pentru Agerpres Silvia Macrea.

Aceasta a precizat ca tot ansamblul “Junii Sibiului” va fi prezent la capela unde va fi depusa Lucretia Ciobanu, toti artistii urmand sa fie imbracati in costume populare.

Maria Tanase si Lucretia Ciobanu au deschis prima emisiune difuzata de Televiziunea Romana. A avut numeroase aparitii in emisiunile folclorice. Indragita interpreta iubea doinele ardelenesti, pe care le-a mostenit de la strabuni, precizeaza site-ul amintit.

“Am cunoscut tara intreaga… N-a ramas nimic necolindat… Cu valiza-n mana si… drumul la gara. Toate trenurile le stiam. De cele mai multe ori mergeam cu masina de la IRTA. Erau inchiriate toate vechiturile. Dormeau satele linistite si noi impingeam de ele vara, iarna… Dar totul mergea struna, ca eram tineri:, declara artista intr-un interviu in Jurnalul National, in 2008.

Melodiile populare jienesti interpretate inconfundabil de Lucretia Ciobanu, dar si invartitele din zona Sibiului, sunt foarte cunoscute de iubitorii de folclor: “Pleaca oile la munte”, “Codrule, batranule”, “Ridica-te negura”, “Cine n-are dor pe vale”, “Ia uitati-va feciori”, “Vino, iute, dorule”. Lucretia Ciobanu a dus cantecele din Marginimea Sibiului pana departe, in America si Canada.
“Mergeam cu un magnetofon si culegeam de la muzicanti, dar numai ardeleni, numai banateni… M-am inspirat din ceea ce era apropiat de noi, cei de la Marginimea Sibiului, fiindca astia au creat fara lautari, fara influente lautaresti. Toata ziua erau cu fluieru-n gura: prin munti, pe dealuri, prin vai, prin paduri… Am cules o serie intreaga de piese, de viata lunga, mi-a placut sa cant foarte mult natura, si bine am facut”, spunea artista in interviul amintit, potrivit bestmusic.com.

Lucretia Ciobanu a primit din partea Consiliului Judetean Sibiu titlul de “Cetatean de onoare al judetului Sibiu”.