Noaptea Muzeelor, ajunsa la cea de-a XII-a editie, este unul dintre cele mai populare si longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sarbatorit la nivel european.
Daca sunteti in Craiova in data de 21.05.2016, indreptati-va pasii catre Muzeul Olteniei Craiova care isi va deschide portile, in intervalul orar 19,00-03,00, la toate cele 4 sectii:
1. Sectia Etnografie-Casa Baniei, str. Matei Basarab nr.16;
2. Sectia Stiintele Naturii, str. Popa Sapca nr. 8;
3. Sectia Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14;
4. Extindere Sectia Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14;
Publicul vizitator este invitat sa viziteze expoziþiile permanente specifice precum: Redescopera Istoria, la Secþia de Istorie-Arheologie, Facerea Pâinii si Ritmurile Vietii, la Casa Baniei, Oltenia Terra Fosiliº Tipuri de Ecosisteme – Flora si Fauna Olteniei, Universul si Sistemul Nostru Solar si Planetariul, la Sectia de Stiintele Naturii. Se continua astfel povestea frumoasa a istoriei, tradiþiilor si stiintelor naturii, in cele trei sectii ale prestigioasei institutii de cultura: Arheologie si Istorie, Etnografie si Stiintele Naturii.
Pe lânga expozitiile permanente, iubitorii de cultura muzeala sunt asteptati sa descopere si alte expozitii temporare.
Sarbatorile primaverii in Oltenia, la Casa Baniei, propune ca tematica sarbatorile primaverii ilustrate prin colectiile Muzeului Olteniei, inclusiv prin valorificarea costumului traditional de sarbatoare din zona, si prin artefactele religioase (icoane), toate cu misiunea de a intregi tabloul tradiþiilor autentice locale. Conceptul expoziþional, de interactivitate cu vizitatorii, este axat pe prezentarea tuturor momentelor de celebrare ritualica traditionala, incepând de la “Martisor”, pâna la sarbatori, “Sfântul Gheorghe”, “Paste”, “Duminica Tomii”, precum si a unor filme documentare despre tradiþii si obiceiuri populare precum: “Lasatul Secului de Pasti”, “Focurile din Joia Mare” si “Hora de Pomana”, care se desfasoara in perioada pascala. Combinatia de expunere muzeala interactiva, adecvata sa redea cât mai fidel atmosfera satului autentic de odinioara, cu expunerea propriu-zisa a pieselor de patrimoniu cultural national este noul trend agreat de publicul interesat de actul cultural muzeal.
Din dorinta de a complini deschiderea portilor catre patrimoniul etnografic al Muzeului Olteniei Craiova, organizatorii vor organiza, la Casa Baniei, pentru publicul larg si o miniexpozitie cu vânzare, a unor artefacte contemporane din celebrul centru de olarit Oboga-Olt.
Este vorba de Atelierul de ceramica “Olar Art”, condus de Cati Cirstea.
In fata Casei Baniei, intr-un pavilion special amenajaþ publicul va regasi formele traditionale ale ceramicii obogene, dar si translarile catre modernitate. Ulcioare, strachini, plosti, cani, canute, vaze, solnite, vor putea fi admirate si cumparate.
Asa cum publicul a fost obisnuiþ Sectia de Stiintele Naturii aduce in fata vizitatorilor, expoziþia internaþionala itineranta “Imaginea culturilor tradiþionale din lume vazuta prin ochii copiilor” cuprinzând peste 200 de lucrari din România, Canada, China, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Iran, India, Rusia, Turcia, Ucraina, Polonia, Muntenegru, Kazahstan, Azerbaidjan, Bangladesh, Maroc, Egipþ Filipine etc. Tematicile abordate in cadrul expoziþiei, sunt axate pe: dansul si costumul popular, nunta, arhitectura si ocupaþiile tradiþionale din þarile de provenienþa. Acestea sunt realizate de copii cu vârste cuprinse intre 4 si 18 ani, in cadrul Scolii de Vara organizata de Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti si susþinuta de d-na Elena Stoica, profesor de desen si coordonator al cercului de pictura “Culoare si Vis”, din cadrul Scolii Generale din Corbeni, judeþul Arges.
La sectia Istorie-Arheologie este deschisa expozitia temporara Portretul lui Václav Havel care reprezinta, in fapþ un omagiu adus aniversarii a 80 de ani de la nasterea acestei personalitati emblematice pentru istoria Republicii Cehe. Václav Havel (1936 – 2011) a fost scriitor, filosof, disident si om politic ceh, personalitate de frunte a schimbarilor politice din noiembrie 1989, ultimul presedinte al Cehoslovaciei si primul presedinte al Republicii Cehe. Expoziþia reflecta personalitatea lui Václav Havel in viziunea artistilor cehi, din 1990 si pâna in zilele noastre. Paradigma expoziþiei este insusi conceptul lui Havel asupra lumii, el fiind unul din cei mai importanþi avocaþi ai pluralismului de opinii. Acelasi pluralism sta la baza proiectului expoziþional, care prezinta personalitatea lui Václav Havel prin lucrari realizate intre 1990 si 2015 de cunoscuþi artisti cehi. De asemenea, tot la sectia Istorie-Arheologie, poate fi vizitata si expozitia temporara Toscana. Color. Monocrom. Experimental cu 32 de lucrari ce redau peisaje, fiind rezultatul a doua calatorii facute in pitoreasca regiune italiana Toscana, in octombrie 2014 si in mai 2015 de catre fotograful Sebastian Prioteasa, membru al Fotoclubului “Mihai Dan-Calinescu”. Intr-o perioada de voga a artei fotografice, Sebastian Prioteasa propune o veritabila expoziþie de arta a culorilor si formelor, de renunþare deliberata la subiecte concrete, pentru a reda in cele 32 de tablouri canvas expuse, peisaje iconice din Toscana (Italia), toate intr-o monocromie dezvoltata subtil, frumos si elegant.
Noaptea Europeana a Muzeelor este un eveniment iniþiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, fiind coordonat de organisme europene precum Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul Internaþional al Muzeelor (ICOM). Manifestarea este sprijinita, la Craiova, de catre Consiliul Judeþean Dolj.
Participarea la toate aceste evenimente este gratuita.
Publicul este asadar invitat sa descopere Craiova muzeelor intr-o atmosfera nocturna.