„Dolju-n bucate!”, un nou episod a avut loc, pe 30 martie 2016, la Muzeul satului din Pielesti!

Un ţest, oale, ulcioare, strachini, costume populare, fotografii, un car, odaie curata la drum si multe, multe amintiri, adunate toate intr-un muzeu, facut sa stea in calea uitarii radacinilor, felului de viata al bunicilor. In acest décor astazi, 30 martie, la muzeul satului din Pielesti s-a desfasurat inca un episod al manifestarii „Doljul in Bucate”, proiect initiat si sustinut de Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale Dolj.

A fost un bun prilej pentru a stabili o trainica legatura culturala între comunitatile rurale si o ocazie extraordinara de a pune în valoare bucataria traditionala a judetului Dolj, nascuta din saracia si lipsurile bunilor si strabunilor nostri, dar atât de diversa si de gustoasa, încât îsi merita locul în galeria bucatelor care întregesc tabloul culinar traditional românesc.

 

02 20160330_122148 800„Dolju-n bucate” este un proiect initiat în anul 2014, de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj, ca o calatorie prin viata satului traditional doljean, ilustrata prin diversitate culinara si povestile protagonistilor care refac tabloul reunirii familiei taranului autentic în jurul mesei, la care fiecare îsi spune bucuriile sau necazurile. Proiectul a fost demarat alaturi de localitatea Dabuleni, care a facilitat realizarea unei filmari într-o bucatarie conservata ca acum aproape 100 de ani, cu protagoniste vârstnice care au povestit si gatit la vatra. De asemenea, fotografiile facute la acel moment au constituit si prima expozitie „La vatra cu bucate ca-n povesti”. Deja orasul Dabuleni si-a trecut în palmaresul cultural mai multe episoade „Dolju-n bucate”, în care gospodinele au gatit asa cum faceau batrânele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe lânga casa.

03 20160330_122157 800Un alt exemplu extraordinar de implicare a comunitatii si de asumare a îmbunatatirii imaginii acesteia prin promovarea faptelor de cultura traditionala este Grupul de Initiativa „Casa Bercenilor” din comuna Bârca. În repetate rânduri, atât în Craiova (La Galeriile Cromatic, dar si la Universitatea din Craiova), precum si în comuna, oamenii au putut gusta pâinea mintita, raci umpluti, salata de vinete cu putin usturoi si telina, muraturi, turta coapta, gogosi si multe alte bucate alese, pregatite cu suflet si pricepere de gospodine din Bârca. Si aici, echipa C.J.C.P.C.T. Dolj a realizat o filmare într-o bucatarie traditionala, precum si fotografii pentru expozitie.

 

La eveniment au participat oficialitati locale, reprezentantii Centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale Dolj, inclusiv directorul acestei institutii Amelia Etegan, interpreti de folclor si mass media din Craiova.

Dolju-n bucate      04 20160330_122307 600