Angelica Stoican s-a nascut pe 30 noiembrie, in satul Prejna, comuna Balta, judetul Mehedinti, fiind al doilea copil al Eugeniei si Nicolae Stoican.
Angelica a urmat scoala din sat, apoi a plecat la Orsova unde a urmat cursurile liceului Stefan Plavat.
Studiile universitare le-a urmat la Universitatea Hyperion, sectia Etnomuzicologie si folclor, la clasa Marioarei Murarescu.
A continuat sa cante pentru ea, si s-a intors in sat ca invatatoare. Timp de sapte ani, Angelica Stoican a fost dascal la scolile din satele mehedintene.
Angelica Stoican are doua fete, pe Adriana si pe Niculina Stoican. Cele doua au crescut cu cantecul popular in legan si in suflet.
In tinerete, Angelica Stoican canta mai mult pe la festivalurile locale, insa recunoasterea i-a venit odata cu castigarea Premiului Special la emisiunea Floarea din Gradina. Acela a fost inceputul unei cariere deosebite.
Au urmat alte si alte festivaluri si concursuri, iar succesul a trimis-o direct la Bucuresti, la Ansamblul Ciorcarlia.
Se intampla in 1983. Despre experienta de la Ciocarlia, Angelica Stoican spune ca a fost deopotriva un `castig si un dezastru`.
Cu toate ca avea intreaga cariera in fata, Angelica Stoican nu a stat la Ciocarlia decat 3 ani, dupa care a parasit grupul din motive pe care n-a vrut sa le mentioneze.
De-a lungul vremii Angelica Stoica a cantat pe scenele din aproape toate tarile Europei: Franta, Cipru, Danemarca, Austria, Iugoslavia.
Peste tot a strans aplauze de la straini si lacrimi de bucurie de la romanii care erau plecati de multa vreme de acasa.
In presa vremii Angelica Stoican a fost incurajata si elogiata de mari personalitati ale muzicii si criticii muzicale, ale vietii literare si chiar ale vietii politice precum Emilia Comisel, Mihai Floarea, Vasile Donose, Marioara Murareascu, Elize Stan, Florentina Satmari, Gruia Stoia, Angela Marinescu, Adrian Paunescu,Dumitru Radu Popescu, Marin Sorescu, Grigore Vieru.
De Adrian Paunescu o leaga o afectiune mai deosebita , artista neuitind ca in momentul cel mai greu al vietii, cand profesia si destinul copiilor ei erau in cumpana, poetul Adrian Paunescu a folosit tot ce i-a stat in putere sa-i apere profesia si viata.
Cateva premii obtinute de Angelica Stoican de-a lungul vremii:
- Premiul Uniunii Compozitorilor la Festivalul National de Folclor Maria Tanase
- Trofeul Floarea din Gradina cu felicitarile juriului la emisiunea concurs Floarea din Gradina
- Premiul II la emisiunea concurs Pe plaiurile Mioritei
- Premiul I la Festivalul Mugurel de Cantec Romanesc
- Premiul I la Festivalul Cantec Nou in Mehedinti
- Locul I Superlativele anului Top Studentesc 1986.
- Premiul Ethnos pentru activitate artistica si repertoriu autentic.
- Premiul de Excelenta acordat de Televiziunea Romana la sarbatorirea a 50 de ani de la infiintarea Televiziunii Romane.
Mi-am facut model de viata din bunii si strabunii mei din lumea muntelui careia ii apartin. In fiecare om traieste o lume interioara care prinde radacini comunica cu generatii ale neamului de mult plecati.
Asa se naste un freamat pe care tu il percepi cu credinta ta si-l porti ca haina in faptele tale. De ce canta omul?! Dintr-o imensa nevoie de comunicare, frumoasa si sincera cu semenii lui.
Legatura intre frumusete si cantec este fundamentala. Cantecul vine din interior si te lumineaza, dand o expresie cereasca chipului. Vine sa intregeasca totul, asa cum voalul miresei intregeste nunta.
Voi canta si voi sluji cantecul pana la moarte, spre multumire lui Dumnezeu ca m-am nascut din acest neam trudit de la munte.
Cantecul m-a purtat sa cunosc o lume, sa port cu mine chipul oamenilor frumosi si neamului nostru. O viata am scormonit sa gasesc, sa creez firul cantecului. Poate am reusit?
Atunci cand sufletul profund al omului de la coarnele plugului te asculta cu infiorare inseamna ca drumul tau merge catre Dumnezeu, scrie Angelica Stoican pe siteul ei.
In anul 2005 (22 ianuarie), Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au demarat urmarirea penala pe numele Angelicai Stoican.
Interpreta a fost acuzata ca, in virtutea prieteniei cu interlopul Genica Boerica, i-a oferit acestuia, la sfarsitul lunii septembrie 2004, o carabina cu repetitie marca Mossberg, de calibru 12 mm, cu incarcare sub teava (tip shot-gun)”
Angelica Stoican nu a fost ferita nici de ochiul vigilent al Securitatii.
In iunie 2009, Angelica Stoican a acuzat-o pe colega ei de breasla, doamna Maria Ciobanu, ca ar fi turnat-o la Securitate si ca din cauza ei a fost data afara din ansamblul “Ciocarlia”.
Albume
2006 - Ce mi-a fost mai drag pe lume |
2
|
1981 - Vino neica la ponoare |
1980 - Lunita, lunita |
4
|
1980 - Bate vantul de la munte |