Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este cinstit pe 23 aprilie. S-a nascut in Capadocia si este numit “Purtator de biruinta”, cuvinte care ne descopera ca nu prin propriile sale puteri a iesit invingator din lupta cu raul. “Purtator de biruinta” arata ca biruinta vine de la altcineva, de la Hristos, si ca el doar si-o insuseste, ca este doar vasul care poarta biruinta.

Sfantul Mucenic Gheorghe a fost ofiter superior in garda imperiala, insa pentru ca a refuzat porunca imparatului Diocletian de a se inchina zeilor pagani, a fost supus la felurite chinuri. Sfantul Gheorghe nu a raspuns raului cu rau. Dimpotriva, a invins rautatea si ura celor care doreau sa-i ucida pe crestini, cu iubirea cu care Hristos a biruit moartea. Nu s-a revoltat, ci linistit a asteptat momentul decapitarii sale. Aceasta moarte jertfelnica arata puterea credintei, dar si puterea unirii cu Hristos Cel jertfelnic.

Chinurile la care a fost supus si rabdarea lor pana la moarte, il fac pe Sfantul Gheorghe un “Mare Mucenic” al Bisericii. A primit moartea martirica prin decapitare in ziua de 23 aprilie 303. Dupa patimile sale a fost inmormantat in Tara Sfanta, in orasul Lida. Mentionam ca numai particele din moastele mucenicilor se depun in piciorul Sfintei Mese si in Antimisul pe care se savarseste Sfanta Liturghie, pentru ca ei sunt considerati persoanele cele mai statornice si cei mai iubitoare de Dumnezeu.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a fost cinstit in mod deosebit de Sfantul Voievod Stefan cel Mare al Moldovei. Chipul Sfantului Gheorghe a fost imprimat pe toate steagurile de lupta. Un astfel de steag este prezent la Manastirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag se afla si rugaciunea Sfantului Stefan cel Mare catre Sfantul Gheorghe: “O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin”.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul multor biserici de parohie si manastiri, dar si ocrotitorul Armatei Romane.

La multi ani tuturor celor care poarta numele Sfantului Mucenic Gheorghe.