Lasata Secului reprezinta o sarbatoare ce semnifica ultima zi, cand se mai poate manca “de dulce”, inainte de a incepe unul din cele patru mari posturi randuite in Biserica Ortodoxa: Postul Nasterii Domnului, Postul Sfintelor Pasti, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Postul Adormirii Maicii Domului. Postul Pastelui va incepe in 2016 pe 14 martie si va dura 40 de zile. Iata cateva traditii si obiceiuri.
Lasata Secului de Pasti pastreaza traditii specifice inceputului unui an agrar, sarbatorit odata cu echinoctiul de primavara. Acum se marcheaza si momentul de cumpana dintre noul an agrar si cel vechi.
In mai multe localitati din sudul tarii se pastreaza cu sfintenie obiceiul de Batere a halvitei, unde gazda leaga o bucata de halvita cu o sfoara si incepe sa o plimbe prin fata tinerilor, organizati in echipe de cate doi, avand mainile legate la spate. Fiecare adolescent incearca sa prinda bucata de halvita cu gura. Se spune ca persoana care prinde halvita in gura o primeste drept recompensa, scriecalendarulortodox.ro
Legarea granelor
Acest obicei se practica pentru ca pasarile sau alte daunatoare sa nu distruga recolta gospodarilor. Traditia este ca peste zi sa nu se puna deloc mana pe cereale si nici sa se dea din acestea de mancare la pasari si animale, doarece superstitia este ca atunci recolta va fi distrusa pe camp de pasari si daunatori, potrivit crestinortodox.ro.
Obiceiul focurilor purificatoare
Acest obicei vechi se practica in unele sate din Covasna. Potrivit traditiei, seara se aprind focuri pe dealuri pentru purificarea atmosferei in comunitate, dar si pentru alungarea spiritelor rele. Se spune ca astfel se asigura perpetuarea renasterii la viata.
Cele 7 sticle de lapte
De asemenea, exista obiceiul ca multi credinciosi sa ofere copiilor nevoiasi sapte sticle cu lapte, simbolizand cele sapte saptamani ale postului. Se spune ca astfel copiii nevoiasi se vor hrani mai bine pe parcursul Postului Pastelui.
Prepararea placintelor cu branza dulce si stafide
n regiunea Munteniei, in aceasta zi nurorile obisnuiesc sa prepare placinte cu branza dulce si stafide pe care mai apoi le ofera soacrelor, pentru ca relatiile lor sa ramana „dulci” si in timpul Postului Mare.
Vergelul sau refenelele
In duminica Lasatei Secului au loc astfel de petreceri in comunitatea satului, acesta fiind ultimul prilej de distractie colectiva, inainte de a se intra in post. Sarbatoarea are loc dupa asfintitul soarelui, fiind legata prin tematica de ceremonialul Mascatilor, dar se reduce doar la un schimb de strigaturi satirice, chiar rautacioase – refenele – intre fetele batrane si “tomnaticii” ce au ramas necasatoriti.