O voce inconfundabilă, un simbol al muzicii populare olteneşti cu un adevărat simţ al şlagarului, Constantin Enceanu cucereşte auditoriul, având grijă mereu ca valoarea să nu fie umbrită de prea multe concesii; veţi constata ascultând, sunt şi melodii care vor face deliciul ascultătorilor în “emisiunile cu muzica la cerere” dar mai ales acele piese de referinţă, care l-au situat pe primele locuri în concursurile de gen, piese care-l recomandă ca păstrător al stilului specific de interpretare din Romanaţi.

Autobiografie

Născut la 16 februarie 1964, într-un sat din sudul Romanaţiului, undeva aproape de Dunăre, satul Vişina Nouă, fiul lui Gheorghe şi Floarea. Mama, născută în Vădăstriţa-Olt, a avut acest talent, cântând pe la serbările din satul natal în vremea copilăriei sale; părinţii nu au lăsat-o însă să plece la Bucureşti, din dorinţa de a nu-şi pierde una din cele trei fiice. Şi pare că dorinţa i-a transmis-o fiului care urma să vină pe lume la data mai sus menţionată.

Autobiografie

Cred că m-am născut cu acest dar, pentru că am cântat de cand mă ştiu. În clasele primare eram nelipsit de la serbările organizate de şcoală. Am participat la Cântarea României, câştigând în clasa a VIII-a, locul III pe ţară.
Când eram în clasa I, doamna învăţătoare ne-a dat un chestionar în care ne întreba, printre altele, ce vrem să ne facem în viaţă. Eu am spus că doresc să ajung cântăreţ de muzică populară. Spre surprinderea mea mi-a răspuns “că doar ţiganii devin cântăreţi”. Cuvintele învăţătoarei nu m-au descurajat, dimpotrivă, m-au impulsionat să-i demonstrez că şi românii pot face aşa ceva şi chiar foarte bine. Deci, ideea de a mă face solist de muzica populară a înflorit în mintea mea de mic copil.
Am plecat la Liceul Energetic din Craiova în anul 1978. În perioada liceului, am absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă din Craiova, la clasa doamnei Paula Dogaroiu, profesor cu experienţă în domeniu, recunoscută, pe plan local, pentru îndrumarea şi formarea de noi talente.
În perioada 1985-1991 am participat la 19 concursuri şi festivaluri din ţară unde am câştigat la toate cate un premiu mai mic sau mai mare, culminând cu anii 1991 şi 1992 cand am câştigat:
– în 1991 – Corabia de aur, premiul I
– în 1991 – Festivalul Maria Tanase – Craiova, premiul I
– în 1992- “Topul anului 1991”- concurs organizat de Radio Televiziunea Română. În luna noiembrie 1991, am câştigat topul lunii respective, iar în februarie 1992 a avut loc finala unde au participat câştigătorii din fiecare luna a anului 1991, eu câştigănd în finala mare, premiul juriului, cu cel mai mare punctaj.
Au urmat primele înregistrări, în noiembrie 1991, cu 5 piese apoi alte înregistrări, în 1992 la radio şi colaborări cu Televiziunea Română. Şi aşa, încet, încet, visul din copilarie devenea realitate.
În 1993 mama mea s-a dus dintre noi cu sufletul împăcat, îşi văzuse băiatul la televizor şi îl ascultase la radio.
Primul redactor de Televiziune cu care am colaborat şi care a văzut în mine un viitor solist de muzică populară a fost doamna Florentina Satmari, apoi am colaborat cu doamna Niculina Merceanu şi doamna Marioara Murărescu.
În aprilie 1992, în urma unui concurs am fost angajat la Ansamblul Folcloric “Maria Tanase” din Craiova ca solist vocal. De atunci şi până în prezent (cu o pauză de un an) sunt membru al acestui prestigios ansamblu. În toată această perioadă, în cadrul ansamblului, împreună cu colegii mei: Petrică Mîţu Stoian, Vasilica Dinu, Marcu Nicolici, Filuţa Bogdan, Liliana Popa, Marius Măgureanu şi Rozica Petra, am efectuat numeroase turnee în Italia, Egipt, Franţa, Grecia, Iran, Iugoslavia şi Bulgaria.
Despre repertoriu: am cules primele cântece din Vădăstriţa-Olt cu ajutorul unei om deosebit, pasionat de folclor, soţia preotului din sat, d-na Angela Dumitrescu Begu, care din păcate nu mai e printre noi.
Dânsa m-a ajutat la primele cântece:
“Când eram eu băieţan”
“Fetiţo de peste Olt”
“Jos pe valea Dunării”
Apoi, am preluat anumite cântece de la lăutării din Vădastra, Urzica,Vişina, melodii pe care le-am prelucrat, le-am dat o noua înfăţisare. Îmi plac doinele şi baladele, dar şi cântecele propriu-zise, horele şi sârbele. Marea majoritate a melodiilor şi a textelor mele sunt creaţie proprie.
Dorinţa mea a fost şi este să ajung cu mesajul cântecelor mele la sufletul omului, eu simt că trăiesc pentru cântec şi cânt pentru semenii mei.
Despre familie: sunt căsătorit din 1985 cu Angela, avem o fetiţă Cristina Cătălina născută în 1987, locuiesc din 1982 în Filiaşi Dolj. Mă consider un om împlinit, nu atât pe plan profesional cât mai ales pe plan personal, pentru că am o familie frumoasă care m-a sprijinit de-a lungul carierei şi căreia vreau să-i mulţumesc din suflet. În 2010 am devenit „cel mai mare socru mic”, prin căsătoria fetiţei mele cu alesul inimii ei, Florin Ganea.
Activitate
În 1994 am imprimat prima caseta Electrecord cu orchestra Maria Tanase, dirijor Nicu Creţu, intitulată “A naibii de mândruliţă” .
În 1997 cea de-a doua casetă tot Electrecord intitulată “Stai cu mine, omule, să-ţi cânt” – dirijor Paraschiv Oprea.
Prima casetă şi o parte din cea de-a doua sunt grupate pe cd-ul “Nu uita, toate sunt trecătoare”; melodia care dă şi titlul albumului este aceeaşi cu “Stai cu mine, omule, să-ţi cant” care a avut un mare success, fiind între anii 1998-1999 cea mai solicitata melodie din emisiunile de acest gen.
În 1999, cea de-a treia caseta şi cd “Cine e oltean ca mine” împreună cu orchestra Paraschiv Oprea.
În 2001 la 12 ianuarie am lansat cea de-a patra casetă şi cd “Multă lume mă vorbeşte”.
În 2003 pe 17 iulie am lansat cea de-a cincea caseta şi cd “De mic am fost om cinstit” acompaniat de formaţia condusă de maestrul Ilie Feraru; înregistrată în studiourile lui Constantin Ionescu din Rm. Vâlcea şi produsă de firma ZOOM – George Hodorogea.
În anul 2007, împreuna cu Petrică Mîţu Stoian am lansat albumul “Din Izverna-n Vişina”.
În anul 2008, am lansat CD-ul produs de Oltenia Star Music Production “Drag mi-e când mai vin pe acasă”.
Anul 2010 mi-a adus o altfel de împlinire pe plan profesional, am câştigat concursul de manager al Ansamblului folcloric „Maria Tănase”, ansamblu la care lucrez şi de care sunt legat sufleteşte încă de la înfiinţarea lui, din anul 1992. Mi-am propus atunci, şi sper că timpul o va demostra, că voi face tot ceea ce ţine de mine pentru a creşte renumele ansamblului, atât în ţară cât şi în străinătate.
Anul 2011 a venit cu multe reuşite pe plan artistic.
▪ Împreună cu ansamblul am participat la începutul anului la cea de-a 66- a ediţie a „Sărbătorii migdalului în floare” (Sagra del mandorlo in fiore)/ a 56-a ediţie a festivalului Internaţional de Folclor, Agrigento, Italia, de unde ne-am intors cu 3 premii:
– premiul I la secţiunea muzică
– premiul 2 la secţiunea dans
– premiul 2 la secţiunea costume
▪ Am fost premiat la Gala muzicii populare româneşti, cu 2 premii:
– la secţiunea manageri – premiul „Cel mai bun manager din Oltenia”
– la secţiunea artişti consacraţi – premiul „Cel mai bun interpret din Oltenia”
▪ Premiul „Vocea de aur” la Gala premiilor GTV.
▪ La final, dar nu în cele din urmă, trebuie să amintesc şi de succesul cu premierele „Stai cu mine, omule, să-ţi cânt” şi „La cazanu’ lui Petrică”, spectacole susţinute cu sălile arhipline.

date de contact:

site oficial apasa aici

Albume

2014 - Anii care-i am acuma, tine-i Doamne cat e lumea
2008 - Drag mi-e cand mai vin pe acasa
2007 - Constantin Enceanu si Petrica Mitu Stoian - Din Izverna-n Visina
2003 - De mic am fost om cinstit
2001 - Multa lume ma vorbeste
1999 - Cine e oltean ca mine
1998 - Nu uita toate sunt trecatoare
1997 - Stai cu mine omule sa-ti cant
1994 - A naibii de mandrulita