Vointa inimii da aripi cantecului sau, caci Ion Caramizaru, un interpret de marca al melosului popular, reuseste prin simplitate, candoare si unicitate, sa strecoare o nota de individualitate cantecelor aparținătoare folclorului nostru românesc și trecute prin filtrul simțirii sale.

IMG_4753

Nascut intr-o zi de iarna, in sfanta zi de Craciun a anului 1959, in satul Leurdoasa, comuna Argetoaia, intr-o familie modesta, insa cu frica de Dumnezeu, Ion Caramizaru a invatat alaturi de ceilalti frati ai sai, ca simplitatea, bunul simt, cinstea si corectitudinea sunt esentiale in viata pentru a putea fi aproape de Dumnezeu.

Inzestrat cu reale calitati interpretative¸acesta a ales drumul cantecului popular, manat de dorinta de a deschide usa sufletului cat mai multor oameni, de a transmite mesajul viu, autentic si nepieritor al cantecului popular si de a bucura auzul cu timbrul sau plin de inflexiuni calde.

DSCF0135

Copilaria a fost marcata de cantecele marilor artisti ai neamului romanesc, Ion Dolanescu si Maria Ciobanu. Debutul muzical avea loc in anul 1981, viata artistica a interpretului consolidandu-se preponderent in cadrul evenimentelor specifice traditiei populare: nunti, botezuri, cumetrii, etc.

O buna perioada de timp a activat in cadrul Ansamblului Casei de Cultura a Municipiului Craiova si a lansat nu mai putin de 16 materiale discografice, albumul sau de debut aparand in anul 1983, urmand apoi, in 2003 albumul in duet cu Doina Boierica , “Vorbeste lumea de mine“, in 2004 “Mandra floare e bujorul”, in 2008 “Ce face omul cu banii”. Traseul artistic ascendent al lui Ion Caramizaru se datoreaza continutului bogat de stari sufletesti al cantecelor sale, interpretul stiind sa dea sens si semnificatie fiecarui vers, imbogatind astfel universalitatea atotcuprinzatoare a folclorului nostru.Piese definitorii din repertoriul artistului, precum “A mai mare bogatie “ sau “Ce face omul cu banii” au reusit inca de la inceput sa cucereasca auditoriul, aducandu-i astfel un plus de notorietate, precum si aprecieri din partea specialistilor.

Cel mai recent album al sau, “Ma gandesc la viata mea”(2011), realizat in colaborare cu orchestra sarbeasca condusa de MILUN IVAŠKOVIĆ a cucerit inimile iubitorilor de cantec popular gratie sunetului inedit, abordarii tematice, dar si vocii perfect adecvate stilului muzical.

IMG_4707

Expresivitatea vocii sale si paleta diversa a temelor din cantecele sale ii permite interpretului sa creeze pentru auditoriul sau o tesatura melodica magica, astfel incat sa impresioneze, sa emotioneze, sa sensibilizeze…

Interpretul este recunoscator si nu uita sa-I multumeasca lui Dumnezeu pentru darul primit…vocea sa…spunand: viata este o binecuvantare si fiecare zi este un dar!

Traiti-o din plin!