Pentru Monica Pîrvulescu (foto), drumul cântecului popular începe din copilărie. Jocurile de pe uliţa satului au fost înlocuite cu flori de cântec popular. Orice eveniment era un prilej de afirmare a talentului.
„Când îi auzeam pe părinţii mei că este nuntă în oraşul de unde provin, Filiaşi, sau în apropiere, eram prima care mergea să se dichisească să meargă la nuntă. Niciodată nu îi lăsam să plece fără mine“, a spus Monica. Chiar dacă era micuță, personalitatea artistei era remarcabilă, căci, pentru a o putea vedea toată lumea pe scenă, artista îşi aminteşte cum părinţii o puneau să cânte de pe scaun.
„Aveam vreo cinci-șase anişori, iar ai mei mă urcau pe un scaun să mă vadă toată lumea. Erau mândri de mine“, îşi aminteşte cu drag interpreta de muzică populară. Toate sacrificiile pe care Monica Pîrvulescu le-a făcut pentru muzică au fost din dorinţa de a duce mai departe darul de a cânta, moştenit din familie. Mai întâi bunica din partea tatălui, apoi tatăl artistei au îndrăgit acordurile muzicii populare, iar acum interpreta se bucură de graiul folclorului oltenesc. Monica mai are doi fraţi mai mari cu opt, respectiv zece ani decât ea. În copilărie, fratele mai mare era cel care o ajuta şi o îndemna pe artistă să studieze cât mai mult.
„Mă supăram pe el de fiecare dată când îmi atrăgea atenţia unde greşeam şi îi spuneam că nu mai cânt. Mergeam apoi în altă cameră şi studiam, după care îl chemam să îi arăt ce învăţasem“, a povestit Monica.
„Încet, încet tradiţiile mor şi nu este bine“
A trecut timpul, iar studiul şi experienţa şi-au lăsat amprenta asupra glasului artistei. De la vârsta de 13 ani, interpreta a învăţat ce înseamnă ore întregi de cântat la evenimente. Monica spune că îi este tare dor de acea perioadă, de „nunţile de ţară“, aşa cum le numeşte ea. Pe atunci se păstrau tradiţiile, iar astăzi din ce în ce mai puţine evenimente duc mai departe obiceiurile. „Îmi pare rău că se pierde tradiţia. Spre exemplu, întâlnesc din ce în ce mai des mirese care nu mai vor să împodobească bradul, nu vor să mai meargă la adăpat, aşa cum se spune. Încet, încet tradiţiile mor şi nu este bine. Tradiţiile lăsate din străbunici, tradiţiile pure sunt foarte frumoase şi merită promovate“, a spus Monica Pîrvulescu.
Emoţiile festivalurilor şi concursurilor de muzică populară nu au ocolit-o nici pe interpretă. Atunci când îşi vedea părinţii în sală simţea că nu mai poate face faţă concursului. Una dintre amintirile pe care le are este de la festivalul „Pe fir de baladă“ de la Târgu Jiu la care a participat atunci când avea 14 ani.
„Eram pe scenă, iar în momentul în care trebuia să cânt balada pe care o ştiam foarte bine, i-am văzut pe părinţii mei că au intrat în sală. În acel moment am uitat toate versurile. Eu îi ştiam pe ei acasă. Văzându-i acolo a fost o mare surpriză pentru mine“, a povestit artista. Alte concursuri şi festivaluri importante la care Monica Pîrvulescu a participat au fost Festivalul „Maria Tănase“, concursurile organizate de diverse posturi de radio sau concursurile prin ţară.
Între dragostea pentru muzică şi dragostea familiei
Artista, dar şi soţul ei îşi împart timpul între dragostea pentru muzică şi cea pentru copiii lor. „Nu e greu să-mi împart timpul pentru că în momentul în care ajung dimineaţa acasă de la evenimente şi copiii îmi sar în braţe uit de toată oboseala acumulată, uit de tot ce am făcut în ziua respectivă. Când îmi strâng fetiţa şi băiatul la piept e cea mai mare bucurie a mea. Ei îmi dau putere să merg mai departe“, a spus interpreta.
Monica îşi doreşte ca ambii copii, Irina şi Roberto să ducă mai departe cântecul popular, dar cei mici îşi îndreaptă atenţia către sport. „Copiii mei sunt talentaţi la muzică. Din doi artişti au ieşit doi sportivi“, a glumit artista.
Până la sfârşitul acestui an, Monica Pîrvulescu îşi doreşte să poată dărui publicului al doilea album al său. Solista înregistrează melodii noi pentru toţii iubitorii muzicii populare.
sursa gds.